Jenter som gamer: Del 1 - Merkelige tilbakemeldinger


Jenter skal ikke like å spille dataspill. Det er noe gutter gjør. Eller.. Det er det late og nerdete gutter full av kviser gjør, isteden for å ha et virkelig liv. De er som oftest litt sosialt tilbakestående eller har psykiske problemer, og isteden for å gjøre noe fornuftig så gamer de. Man kaster jo bort livet sitt med å spille dataspill, når man heller burde holde på med sport, lære seg å sy, være sosial eller rett og slett få seg en god utdannelse. Det er nemlig ikke bare jenter som gamer som blir sett rart på, men gutter også. Det er ikke lett å være en nerd i dette samfunnet.. Spesielt ikke hvis du er jente.

Jeg har likt å spille dataspill så lenge jeg kan huske, men det er egentlig først nå jeg føler at denne interessen har fått den oppmerksomheten som den fortjener av meg. Men nå når jeg endelig har viet litt mer tid til spilling, så har jeg fått en del merkelige tilbakemeldinger på akkurat dette.

Jeg har fått høre at "Tenk at du Hilde (jeg heter dessverre Hilde og ikke Hildur i det virkelige liv) har blitt en skikkelig gamer, det hadde jeg aldri trodd om deg". Akkurat hvordan jeg skal tolke denne kommentaren vet jeg ikke, men den er litt forståelig med tanke på at jeg ikke har virket så interessert i spill før. Og jeg har vel kanskje lagt litt skjul på det selv med vilje og undertrykt mitt ønske om å spille masse, for som sagt skal ikke jenter spille spill. Men jeg føler også at det ligger en skjult undertone i dette, som går ut på at de så for seg at jeg kom til å gjøre noe mer fornuftig med fritiden min, for jeg har jo mange andre hobbyer som kanskje virker mer.. fornuftig.. enn spilling. Spilling er tydeligvis ikke bra nok bruk av min tid, jeg skulle heller sittet å bundet fluer dagen lang eller gått rundt og tatt masse bilder.

Jeg har også fått en del bekymringmeldinger fra ulike folk om hvordan det gikk med skolen når jeg har begynt å spille så mye og om jeg er flink å komme meg ut om dagen og være sosial, og disse spørsmålene fikk jeg aldri før jeg ble åpen om at jeg spilte dataspill ofte. Jeg har også fått spørsmål om jeg er blitt spilleavhengig.. Og dette er bare så sært. For ja jeg spiller en del, men det betyr jo ikke at det automatisk skal gå ut over skolen og mitt sosiale liv? Man kan faktisk spille uten at det skal gå ut over andre viktige aspekter ved livet. De som spiller skal da likevel klare å balansere sitt eget liv? Jeg vet at spill kan overta hverdagen til noen, men å automatisk se for seg at det kommer til å gå ræva med meg bare fordi jeg spiller dataspill blir for dumt.Men så er det jo akkurat den mentaliteten "det er gutter som spiller dataspill, ikke jenter". Jeg har fått slengt i trynet mitt at "du er ikke så veldig feminin du" etter at det har kommet fram at jeg gamer. Og nei jeg er kanskje ikke så veldig feminin, jeg liker å pynte meg, men kan godt gå i slitte klær og uten sminke uten at det bryr meg. Men jeg kjenner mange jenter som er mer feminine enn meg som spiller ofte. Men når folk får høre at jeg gamer hver dag, så ser de rart på meg, og prøver sikkert å finne ut hva som er galt med meg. Og for all del.. Det er mye galt med meg, men er det derfor jeg spiller dataspill?

Jeg har aldri vært en veldig sosial person, jeg har slitt med dårlig selvtillit, mobbing og mye sånt, og da har det hendt at jeg har trukket meg litt tilbake i min egen verden av og til, men jeg tror at det er akkurat dette som har reddet meg. Det at jeg har hatt mulighet til å lese bøker, spille spill og finne på historier, og drømme meg bort, har reddet meg fra å gjøre noe veldig dumt. Jeg vil kanskje ikke gå så langt som å si at spill har reddet livet mitt, men det har spilt en viktig del i det iallefall. For uansett hvor fælt livet mitt var så kunne jeg drømme meg bort, og det ga meg troen på at en dag kom livet til å bli bedre.

Så ja, det er kanskje fordi jeg har hatt en del problemer at jeg begynte å spille, men nå som problemene mer eller mindre er borte, så spiller jeg da enda spill, faktisk spiller jeg jo mer enn før. Så det kan ikke være fordi det er noe feil med meg at jeg liker å spille. Det er bare en del av meg rett og slett. Og jeg klarer ikke helt å tro på at alle som spiller dataspill er de som føler seg malplassert og er merkelige. Jeg har aldri vært den type jente som elsket rosa, klær og sminke, jeg har vært den jenta som elsket å være i naturen, som kunne bli overlykkelig over å se en larve eller en fugl. Jeg har vært den jenta som skrev noveller og tegnet masse sære ting. Og jeg elsker å spille på dataen.

Og hvordan kan folk se så negativt på at jeg gjøre noe som gjør meg glad forstår jeg ikke. Så lenge det ikke går ut over andre viktige aspekter i livet så er gaming noe som er positivt for folk. Det er nemlig mange pluss med å game. Man kan få raskere refleksevne og man får trent opp hjernen sin (iallefall i noen spill). Det er også et sosialt aspekt rundt gaming. Jeg har faktisk blitt mer sosial nå enn jeg noen gang har vært før. Før kunne jeg gå i ukevis uten å savne kontakt med andre folk, men nå føles det feil når jeg ikke har hatt noen kontakt med folk i løpet av en dag. Jeg liker fremdeles å være alene, men samtidig har jeg fått en større behov for å møte folk nå enn før.

Som jeg skrev i begynnelsen av artikkelen.. Det er ikke lett å være en nerd i dette samfunnet. Men ting har blitt mye bedre de siste årene faktisk, selv om det gjerne kan bli litt bedre før utviklingen stopper..

Det er jo faktisk mange jenter som spiller for tiden, det er bare ikke så mange som har fått det med seg enda. Bare se på Facebook og se hvor mange av venninnene dine som faktisk sitter å spiller Farmtown og sånne spill. For det teller jo som gaming det også.. Det er kanskje ikke like mange jenter som gamer som gutter, det er bare å gå inn på en server og se det. Folket går ut ifra at du er en gutt, selv om du kaller deg selv for Hildur90 og har rosa skrift.. Men man kan ikke lengre gå ut ifra at jenter ikke gamer. Og gaming er ikke lengre noe som er "forbeholdt" gutter som kaster bort livet sitt. Spilleindustrien er faktisk en av de industriene som har vokst mest de siste årene.

 #spill #nerd #hildur90 #ragequit2 kommentarer

RMR707

01.02.2013 kl.20:24

Det er litt spesielt at folk ser på gaming som noe så negativt. Hvis du sammenligner dette med andre "lignende" aktiviteter som å lese eller å se film vil nok mange se på spilling som en mindre bra aktivitet. Men hvorfor? Så lenge du ikke leser faktatekster vil du ikke få mer ut av å lese en bok enn et spill. Det samme gjelder TV serier eller filmer.

Når det er snakk om mmo så har man jo mer kontakt med mennesker når man spiller en både med lesing og ved å se film.

Tror mange forbinder spilling med noe negativt siden det ofte blir fremstilt på denne måten i media. Ofte blir nettspill sett på som avhengighetsdannende uten at det blir sett på andre ting i livet til den avhengige. Det blir også ofte vist til forskning innenfor spilleavhengighet, men mye av forskningen de viser til er misvisende. Ofte blir det vist til ett forskningsprosjekt hvor det var innblandet pengegevinster som belønning i aktiviteten. En slik faktor vil gjøre dette forsøket helt feil å sammenligne med når det er snakk om andre spill.

Tror også mange, MANGE spiller ganske mye nå for tiden. Hvis man inkluderer facebookspill som du nevner, men også mobilspill og spill på nettbrett eller flashspill. Så tror det er mange som ikke kaller seg "gamere" som spiller mer enn de som velger å gjøre det.

(sry for lang tekst... :D)

MsHildur90

01.02.2013 kl.22:13

RMR707: Elsker lange tekster :D Ja media har nok mye av skylden. De prøvde jo etter Utøya å skylde det på spillene han hadde spilt liksom. Og selvfølgelig hjelper ikke de voldelige spillene en allerede forstyrret person, men folk flest har ikke noe skade av det :) Jeg kan jo ikke en gang drepe fluer i det virkelige livet, men likevel spiller jeg voldelige spill og synes det er gøy :P

Skriv en ny kommentar

MsHildur90

Jeg er en norsk youtuber og gamer. Jeg elsker dataspill og det er det jeg kommer til å vie mesteparten av bloggen til. Ellers kan det komme innlegg som omhandler Youtube, internett, og andre nerdete ting! Ellers er jeg glad i dyr, holder på med håndarbeid, hater gulrøtter (de er onde). Jeg har to youtubekanaler. MsHildur90 og Skammekroken. Noe du lurer på så bare spør!

hits