Nettvett: Del 1:


Jeg jobber jo på en minecraft-server, som heter XioCo, og der kan alle (så lenge de følger reglene) spille og ha det gøy. Det er veldig mange barn der inne, så derfor er vi strenge på at folk oppfører seg fint. Jeg har ærlig talt ikke spilt så mye med andre før, da jeg liker best å spille for meg selv, og opplever en del ting, som tydligvis er vanlig i spillmiljø, som litt merkelig, spesielt ettersom det er mest barn på vår server.

En ting som forundrer meg, er hvor lite nettvett folk bruker til tider. Folk forteller skype-navnet sitt i åpen chat, deres ekte navn og hvor de bor og går på skole. Det er jo ikke helt trygt. Nå sier jeg ikke at alle på internett er ute etter å skade folk, men man skal alltid være forsiktig, for man vet aldri hvem den personen man har chatet med et par dager egentlig er. Det skal sies at det også er en del som er flinke på sånt, men noen er mindre flinke..

Det er også mange på serveren som har lys å finne seg "minecraft-kjæreste", som er et konsept jeg aldri klarer å forstå. De aventerer i åpen chat at de er på utkikk etter en minecraftjente, som har pent skinn (man kan gjøre så karakteren sin i minecraft ser ut som en vil) og som er snill osv osv. Men de tenker ikke så langt til at hvem som helst kan ha på seg jenteskinn. Så i teorien kan en 13 år gammel gutt ende opp med å bli minecraft-kjæreste med en 50 år gammel mann, som later som han er jente. Eller så kan jo han som later som han er en 13 år gammel gutt egentlig være 50 år sant. Dere forstår hva jeg vil fram til håper jeg. Om dere ikke forsto hva jeg mente så har jeg laget to tegninger som kanskje forklarer det litt bedre.Og om man skal fortelle en person på serveren skypenavnet sitt, etter at man er 100 % sikker på at man stoler på personen, bruk privatmelding vel! Det er bare å skrive /m brukernavn også meldingen. For eksempel: /m hildur90 jeg heter Blekkulf!

Kanskje burde skolen og foreldrene være tidligere ute med å fortelle barn om å bruke nettvett? For det er mange barn som sitter mye på nett i dette samfunnet, så nettvett er blitt veldig viktig. 

Man vet aldri helt hvem man chater med, og hvem som følger med. Så ikke del navnet deres, tenk over hva dere skriver og vær litt smarte, tenke dere om før dere skriver noe. Alle på internett har ikke lyst å skade deg, de fleste lyver ikke, men man vet aldri. 

 

#spill

#xioco5 kommentarer

Bra sagt! Spiller minecraft, men å har aldri falt tanken på å ha minecraft kjæreste.

Stefan Lilleng

09.09.2013 kl.18:55

Plutselig 2 50 åringer "Minecraft-Kjærester" men utgir seg for å være 13;P

Joachim1992/\Joachimmen

10.09.2013 kl.09:42

Helt enig Hilde! Bra at det er noen som synes dette er viktig, mange som ikke tenker over det engang.. Flott skrevet :D Deles på facebook ^^

Enig med deg, har selv aldri skjønt det å ha minecraft-kjæreste.. Men det er litt skjønt da, så lenge den personen er så gammel som h*n utgir seg for å være xD

RMR707

10.09.2013 kl.15:11

Tror et av hovedproblemene med å lære unge nettvett har med en forståelseskløft mellom lærere, foreldre og de unge på nett.

Denne generasjonens lærere og foreldre har et helt annet forhold til internett enn de som har vokst opp med det.

De ser på internett som et verktøy for å gjøre et begrenset antall oppgaver. Da gjerne nettbank og nettavis. Mens de som har vokst opp med utviklingen til internett til å li trådløst og med smarttelefoner bruker det til så mye mer. Forum, blogg, spill, chat, og mye mer. Dette er det mange lærere og foreldre som ikke vet noe om, og iallefall ikke farene ved dette. Bare se på hvor ofte det kommer frem i media at folk legger ut informasjon de ikke burde på sosiale nettværk (gjerne facebook).

Det tenkes lite på at barna og elevene deres faktisk snakker med andre "ansiktsløse" personer gjennom for eksempel Minecraft. Jeg vil tro mange ikke en gang vet at de kan skrive med andre via Minecraft.

Det har blitt mer fokus på nettvett i skolen, og kjøres gjerne informasjon om nettvett minst en gang i året. Samtidig blir det ofte tatt opp i skolen hvis det har mye fokus i media, eller skolen har blitt oppmerksom på for eksempel nettmobbing av deres elever. Det er også fokus på kildekritikk og i det hele tatt å være kritisk til informasjon i kompetansemålene for de fleste fag. Digitale verktøy er jo faktisk et av de 4 grunnsteinene som skal fokuseres på i alle fag. Tanken bak dette er god, men det hjelper lite når mange lærere har så begrenset forståelse av hva elevene deres bruker nettet til.

DJGT

04.12.2013 kl.15:04

Jeg gamer det og jeg er ikke sånn barnslig på mc

Skriv en ny kommentar

MsHildur90

Jeg er en norsk youtuber og gamer. Jeg elsker dataspill og det er det jeg kommer til å vie mesteparten av bloggen til. Ellers kan det komme innlegg som omhandler Youtube, internett, og andre nerdete ting! Ellers er jeg glad i dyr, holder på med håndarbeid, hater gulrøtter (de er onde). Jeg har to youtubekanaler. MsHildur90 og Skammekroken. Noe du lurer på så bare spør!

hits