Hvis jeg skulle laget en TV-serie!


(Innlegg inneholder spoiler angående Breaking bad, Grey's Anatomy, private Practice og Fringe)

Jeg ser jo på ganske mange serier, jeg er mer en serieperson enn en filmperson liksom. Jeg liker å ha tid på meg til å bli kjent med karakterene og bli glad i dem. Men når man følger med på serier må man finne seg i mye rart til tider! En serie har en tendens til å gå litt for lenge, ettersom skaperne vil tjene mest mulig penger (dette er jo det samme som oppfølgere i filmverdenen, de suger jo som oftest). Og om en serie går for lenge, så vises det veldig godt på handlingen og manuset. Etterhvert går jo skaperne og forfatterne tom for gode ideer, og ting blir mer og mer unaturlig og bare.. merkelig! 

Et godt eksempel på det er Grey's anatomy. Der er det tydelig at de som har skapt serien ikke hadde noe spesiell plan på serien, men heller tatt det litt som det kom. Og nå er de på sesong 10. Når man tenker over handlingen i denne serien, så er den ganske spesiell. De har vært gjennom flykrasj, en gal mann med en pistol, strømbrudd som førte til at folk ble grillet, en av legene ble skviset av en buss, en annen lege ble skutt av enda en gal mann med pistol da han egentlig skulle utføre en hjerteimplantasjon (eller hva det enn heter), og listen er enda lengre. De aller fleste legene har måtte hatt alvorlig legehjelp opp til flere gang, og det er litt som om forfatterne tenker "Hvem har ikke blitt alvorlig skadet? Jo hun der! Da kan det falle en istapp i magen hennes!". Jeg er fan av Gray's anatomy, det må sies. Det er underholdende, men handlingen er veldig overdrevet til tider. Denne sesongen har jo Meredith Grey (hovedpersonen) hatt en helt idiotisk krangel med bestevennen sin, Cristina Yang, hvor Grey har oppført seg som et bortskjemt lite monster, noe som er så lite henne ut ifra karakteren hennes. Jeg forstår de har prøvd å skape drama ut av at Grey har fått barn og ting har forandret seg for henne, men synes de failet noe fryktelig på dette, og serien har de siste episodene mest vært frustrerende. Et annet eksempel er Private Practice, som er en spinoff-serie fra Gray's anatomy, som omhandler Allison, Mc.Dreamie sin første kone. Den siste sesongen der, kom vel egentlig ganske greit plassert, de hadde dratt serien akkurat passe langt, men det som plager meg der, er hvordan hele siste sesong stinket av en mentalitet om at serien måtte ende lykkelig og perfekt. Det virket også som at de hadde fått det litt travelt med å avslutte serien, for hele den siste sesongen var som en langdryg avslutning, som endte med en siste episode hvor alt ble perfekt. Hovedpersonen, Allison ble gift, noe vi nesten ikke fikk se noe av, og de to som har vært skilt helt siden starten av serien hadde plutselig blitt gravid etter Allisons bryllup, og funnet ut at de skulle gifte seg igjen, for plutselig elsket de hverandre igjen (eller.. alltid hadde elsket hverandre). Han skilte fyren som plutselig ble sammen med eksen, hadde like før dette fridd til Allison, på samme dag som han fyren hun giftet seg med, så det hele var litt.. Uventet. Serien kunne godt stoppe der for min del, for den begynte å bli veldig overdrevet den også, i lik linje med Grey's anatomy, men jeg skulle ønske de kunne sluttet serien på en mye bedre måte. Den siste sesongen var så dårlig skrevet og laget til, at jeg var ikke en gang et dugg trist for at den var over.
Så skal jeg gi dere et eksempel på en serie som jeg synes var helt perfekt. Den er jo i en litt annen sjanger enn Grey's anatomy og Private practice, men poenget mitt kommer fram likevel. Breaking Bad. En serie som omhandlet Walter, som får kreft og skal mest sannsynlig dø ganske snart. Han er redd for å dra fra familien uten at de er økonomisk sikret, og bestemmer seg for, logisk nok, å lage narkotika. Serien varte i 5 sesonger, og de som har laget denne serien viste absolutt hva de gjorde! Hele serien var godt planlagt, godt skrevet og godt gjennomført. Faktisk var det ikke en eneste svak episode på alle de 5 episodene. Avslutningen på serien var helt brilliant, og passet perfekt inn men karakterene og hele stemningen av serien. Alt var fantastisk.De samme som lagde Lost (som i mine øyne ble dratt alt for langt), lagde også en serie som het Fringe, som også var nøye planlagt på forhånd, og som var helt perfekt i mine øyne. De klarte å binde alle trådene sammen til et flott mesterverk, hvor de til og med klarte å legge ut hint om avslutningen allerede i første sesong. Og karakterene var fantastiske! (noe de i Breaking Bad også var). Serien varte i 6 sesonger før den ble avsluttet, noe som var helt perfekt i mine øyne. De hadde reddet verden, så hvorfor skulle serien fortsette liksom?


Og jeg tror mange av skaperne av serien kunne lært noe av Breaking Bad og Fringe. Det beste er å ha det meste planlagt fra før av, eller iallefall ha en god ide før de begynner å lage en serie. Og selv om pengene de tjener er gode penger, så trenger de ikke å dra serien for langt. Er det ikke bedre å lage et mesterverk, som man blir husket pga for alltid, enn å lage noe som blir dratt alt for langt til det punktet at folk ikke lengre bryr seg?

Så om jeg skulle laget min egen TV-serie, hadde jeg nok fokusert på å hatt en plan for hele serien allerede, og ikke bare tatt det litt som det kom. Forfatterne av TV-serier er under et voldsomt tidspress, noe som kan føre til veldig dårlig skrivning og ulogiske handlinger i serien. Min serie ville ikke være så veldig lang, kanskje 3-4 sesonger, og heller hatt en logisk avslutning. Jeg forstår jo at det er litt risikabelt i denne industrien å legge alle eggene sine i en kurv, så det å skrive manus for 4 sesonger før noe er utgitt går jo ikke, men det å ha en slags plan for handlinger burde alle serier ha. Grey's Anatomys plan virker jo som var "ny lege, med masse problemer pga moren, jobber på et sykehus". Og det er jo ikke så mye å gå etter. 

(Ingen av bildene tilhører meg, dah!)

#tv #serie #hildur90 #mshildur90 #synspunktIngen kommentarer

Skriv en ny kommentar

MsHildur90

Jeg er en norsk youtuber og gamer. Jeg elsker dataspill og det er det jeg kommer til å vie mesteparten av bloggen til. Ellers kan det komme innlegg som omhandler Youtube, internett, og andre nerdete ting! Ellers er jeg glad i dyr, holder på med håndarbeid, hater gulrøtter (de er onde). Jeg har to youtubekanaler. MsHildur90 og Skammekroken. Noe du lurer på så bare spør!

hits