Nettvett: Del 2:


Et par av dere husker kanskje det gamle blogginnlegget mitt om nettvett, som omhandlet å være forsiktig med å dele ut personlig informasjon, ettersom man aldri helt kunne vite hvem det var som så det, og jeg tenkte jeg skulle skrive et nytt innlegg om nettvett, som denne gangen tar for seg åpning av linker og mailer. Det er nemlig ikke så lett å bestandig vite hva man burde åpne eller ikke. 

Første budet når det kommer til sånt er å rett og slett tenke seg om før man åpner mail, filer og linker. Om en venn av deg sender en link eller ei fil, uten å forklare hva det er, eller at det er en forklaring, men det ikke høres ut som noe vennen din har skrevet, så send han/hun en melding først og spør hva det er og ikke åpne det før han sier det er trygt. På den måten er du trygg mot det eventuelle viruset, og vennen din får vite at han/hun har virus.

Når det kommer til mail, så sjekk hvem som har sendt ting først, er det noen du ikke kjenner, og som ikke har en mailadresse som kan kjenne igjen som noen du venter på svar fra, så ikke åpne mailen rett og slett. Da er det mest sannsynlig bare tull, og det gjør ingenting om du kaster dem. Er det derimot fra noen du kjenner, så må du bare vurdere om det ser ut som noe dem ville sendt. Er det ulogiske skriveleifer i emnet, eller ikke noe emne, så ikke åpne mailen. Sjekk heller med personen om de faktisk har sendt deg en mail, og hva det er, før du åpner den. Rett og slett vær litt skeptisk til det du får tilsendt. Er det noe som ser skeptisk ut, så er det mest sannsynlig noe skeptisk. Det tar litt ekstra tid, og kan være irriterende, men det er bedre å være litt forsiktig og tenke seg om, enn å få virus og må slite med det. 

Også er det greit å ha virusprogram. Akkurat dette vet jeg fint lite om, så jeg kan ikke komme med noen anbefalinger på akkurat det, men hør med folk som vet om sånt rett og slett. Det finnes flere gratis virusprogram, så om du ikke kan betale kan du iallefall litt forsvar uten å måtte betale. 

Ellers hvis du er uheldig og åpner noe som kan være skadelig, og spredbart, så få det fikset så fort som mulig, og si ifra til venner at du har virus og kan sende ut noe skadelig, så slipper du å spre viruset videre.

Han Tjupp er ikke så smart når det kommer til nettvett!

#hildur90 #mshildur90 #nettvett #internett #mail #linker #Tjupp #Noe #virus4 kommentarer

Freebsdlego

07.06.2014 kl.23:50

Microsoft Security Essentials er gratis eller for de som bruker for de som bruker Windows 8.1 og Windows RT 8.1 og nyere er det Windows Defender som er på pc vis du har Windows 8

Hvor du laster ned Microsoft Security Essentials Windows 7, Windows Vista , Windows xp

http://windows.microsoft.com/nb-no/windows/security-essentials-all-versions

Hvordan kan jeg beskytte PCen mot virus? les denne http://windows.microsoft.com/nb-no/windows-8/how-protect-pc-from-viruses

Norgecharlottemc

07.06.2014 kl.23:50

Dette her var veldig godt sagt! nettvett er noe folk ikke tenker over.

MsHildur90

07.06.2014 kl.23:54

Norgecharlottemc: Dessverre mange som blir forvirret av det :) Jeg har måtte lært opp foreldrene mine på dette, så forstår hvordan mange har problemer med det :) Heldigvis er de fleste foreldre flinke å lære barna sine litt nettvett nå til dags, men er jo fremdeles noen som faller litt utfor :)

Singemora

08.06.2014 kl.00:06

Bra skrevet, Hilde! :D Dessverre er det veldig mange som åpner linker som både er upassende, og virus uten å vite hva det er før de trykker seg innpå..

Skriv en ny kommentar

MsHildur90

Jeg er en norsk youtuber og gamer. Jeg elsker dataspill og det er det jeg kommer til å vie mesteparten av bloggen til. Ellers kan det komme innlegg som omhandler Youtube, internett, og andre nerdete ting! Ellers er jeg glad i dyr, holder på med håndarbeid, hater gulrøtter (de er onde). Jeg har to youtubekanaler. MsHildur90 og Skammekroken. Noe du lurer på så bare spør!

hits