Spill og fiksjon er roten til all ondskap!


Det er iallefall det media lar foreldre tro. I det siste har det vært mye i media om barn, som har blitt så opphengt i Slenderman, at de har angrepet eller drept folk. Slenderman er for de som ikke vet det, en urban myte, som omhandler et vesen som forfølger folk, før de bare forsvinner. Om slenderman spiser dem eller hva han gjør er jeg usikker på, men de dør iallefall. Dette er langt fra første gang media henger ut fiksjon som syndebukken. Jeg husker da jeg var veldig ung, kanskje 6-7 år gammel, så var det en sak om noen unger som hadde skutt noen, fordi de hadde sett på Tom Og Jerry, og trodde at folk ikke tok skade av sånt. 


(Bildet er funnet HER, og er ikke mitt).

Gang på gang tar media opp hvordan spill påvirker folk til å gjøre negative ting. Etter Utøya var det snakk om at butikker skulle nekte å selge voldelige spill, da det kom fram at Breivik hadde spilt et krigsspill. Han hadde visstnok "trent seg opp" ved å spille krigsspill, og det skremte mange. Jeg husker da jeg hørte dette på radioen, mens jeg sto og vasket en heis, og jeg lo høyt, bare fordi det var så dumt. Da en unge hadde med seg skytevåpen på skolen, så skyldte de på at han hadde spilt Minecraft, og de var redd hvordan "sånne spill" påvirket barn negativt. For de som har prøvd Minecraft så er denne tanken ufattelig morsomt, da det er et av de minst grafiske spillene på kloden. Det er monster, og du må drepe dem, men alt er formet som firkanter, og man ser ikke noe blod eller noe. Dessuten er det ikke pistoler i Minecraft (med mindre man har lagt inn mods). Det var også en sak da Watch_Dogs kom ut, hvor folk mente at spillet lærte barn å hacke, noe som er sinnsykt. Ekte hacking, og hacking i et spill er ikke det samme, og ungene lærer seg ikke å gjøre det, ved å spille. 

Mange mener at spillindustrien, og de som skaper andre fiktive verk, har et ansvar i hva barn og unge gjør, da vi alle vet at det de får se må de jo selvfølgelig prøve. Vi kan ikke vise nakenhet, sex eller vold, fordi de kommer til å bli påvirket av det, og de kommer til å drepe folk. Dette mener jeg er bare tull (for å bruke et pent ord på det).

Noen mennesker er ustabile, og mange av dem tyr til fiksjon for å føle seg bedre, eller for å leve ut ting de har litt lyst å prøve. Om noen alt har tendenser til å være voldelig, eller har potensial til å ville drepe noen, så kan selvfølgelig fiksjon få dem til å bikke over. Men jeg tror ikke Breivik ville latt vær å gjøre det han gjorde, om han ikke hadde spilt krigsspill. Og uansett er det fåtallet av mennesker i verden som er såpass ustabile. Så skal virkelig de som produserer spill og andre fiktive greier bare gå ut ifra disse syke menneskene? De fleste av oss klarer å oppleve fiktiv vold, uten å bli voldelig. Jeg spiller voldelige spill, og jeg klarer ikke drepe fluer en gang. Jeg fanger de og slipper de ut rett og slett. Så jeg vil ikke si at spill har gjort meg mer voldelig. Den typen spill har kanskje mer fått mer til å reflektere over hvordan livet til mange er, de som lever i krigsrammede land, og hvor fælt de må ha det. 


(Bildet er funnet HER, og er ikke mitt)

Se for dere en verden hvor alt skal være "ustabil-person-sikkert" da. Vi kunne ikke hatt noen form for vold i spill, vi måtte fjernet monster i Minecraft for eksempel. Bøker, filmer, tegneserier og alle verk med vold i, må brennes og glemmes. Og vi kunne ikke hatt internett, fordi folk kan legge ut hva de vil der, også voldelige ting. Nyheter måtte blitt kuttet ut, da vi ikke kan tåle å høre om mord uten å drepe selv. Høres dette ut som en verden du ville levd i?

Selvfølgelig skal ikke barn og ungdom få se på hva som helst. De må ha grenser, og de må skjermes fra noe. Men dette er foreldrene, barnehagene og skolenes ansvar. Om jeg lager en video, og skriver "denne videoen inneholder bannskap og fiktiv vold, så spør foreldre om lov før du ser dette", så er det ikke mitt ansvar om en gutt på 10 år finner ut at han skal la vær å spørre foreldrene, og får mareritt grunnet videoen. Da er det foreldrenes ansvar å ha et sånt forhold til barnet sitt, så han faktisk spør om lov før han ser på det. Foreldre burde følge med på hva barna holder på med, hva de ser på, leser osv, fordi det er sånn de lettere kan oppdage om ting ikke stemmer, om barnet har feil virkelighetoppfattelse. Om man involverer seg helt fra begynnelsen av, så vil mest sannsynlig ikke barnet klikke vinkel og drepe folk grunnet noe han/hun har lest på internett. Jeg forstår det kan være vanskelig å få med seg alt barnet gjør, men det er jo også derfor man må begynne med en gang å involvere seg, for om man venter til at barnet faktisk har begynt å se på ting som ikke burde sees på, så er det for sent. Men nå skal det sies at mange av tingene media tar opp som syndebukker for ting, egentlig er ganske barnevennlige, sånn som Minecraft og Tom Og Jerry.  En verden helt uten fiktiv (og ekte) vold vil ikke være gjennomførbart, og jeg for min del liker den fiktive volden. Det er en måte å oppleve noe som jeg aldri blir å oppleve i det virkelige livet, og som jeg heller ikke ønsker å oppleve i det virkelige livet. Noen ustabile personer kan selvfølgelig bli påvirket av det, men det betyr ikke at fiktiv vold er ondskapsfullt av den grunn. Da er det heller familie, samfunn og de rundt dem som har feilet dem. Men selvfølgelig føles det litt bedre å skylde på fiktiv vold, enn å faktisk se på hva som faktisk har fått personen til å gjøre det han/hun gjorde. De rundt personen slipper litt av skyldfølelsen sin liksom. Og det må legges til at det er veldig vanskelig å se om en person er i ferd med å bikke over eller ikke, så jeg sier ikke at familiene må ha skyldfølelse, men å legge skylden på et fiktivt verk blir litt dumt. 

 

#mshildur90 #hildur90 #spill #vold #media #fiksjon #slenderman #tomogjerry #krigsspill #utøya #familie #barn 

Kilder:

http://www.dagbladet.no/2014/06/10/nyheter/slender_man/drap/folklore/historier/33753275/

http://www.pressfire.no/nyheter/PS4/8545/Amerikansk-politisk-kommentator-Dette-spillet-lrer-barna-hacke

http://www.adressa.no/nyheter/terrorangrepet/rettssaken/article1808676.ece3 kommentarer

Freebsdlego

11.06.2014 kl.14:29

Fine ord fra Hilde igjen :D

petter høyer

11.06.2014 kl.14:35

det er omtrent like som som det som skjede etter den siste sangen til Wolfgang Amadeus Mozart. den var så mørk så det førte til masse drap i gatene. det var vist nok hans feil. jeg har spilt krigs spill og voldelige spill siden jeg har 9år. nå er jeg over 20 og jeg har ikke tatt noen`s liv eller skadet noen.

Ida

11.06.2014 kl.22:45

AMEN, Hilde, AMEN!

Skriv en ny kommentar

MsHildur90

Jeg er en norsk youtuber og gamer. Jeg elsker dataspill og det er det jeg kommer til å vie mesteparten av bloggen til. Ellers kan det komme innlegg som omhandler Youtube, internett, og andre nerdete ting! Ellers er jeg glad i dyr, holder på med håndarbeid, hater gulrøtter (de er onde). Jeg har to youtubekanaler. MsHildur90 og Skammekroken. Noe du lurer på så bare spør!

hits