Er kanalen min barnevennlig?


Ettersom videoene mine har ganske ungt publikum, tenkte jeg at det kunne være fint å legge ut et lite skriv om hvor stor grad videoene mine er barnevennlig eller ikke. De som kjenner til hvem jeg er, vet at jeg har vært på Addexio-kanalen, som har nulltoleranse på stygt språk osv, og er meget barnevennlig. Dette har gjort at mange assosierer meg med barnevennlige videoer, også på min egen kanal. Dette er noe jeg tenker på, for jeg vil jo være barnevennlig, men samtidig kommer dette med noen problemstillinger for meg. 

Problemstilling 1: Bannskap.Jeg er jo en voksen dame på 23 år, oppvokst i Trønderlag og Nordland, og derfor er bannskap en del av mitt språk. Misforstå meg rett. Jeg prøver å kutte ned på bannskapen til vanlig, da jeg synes det er stygt og unødvendig. Jeg har også en del tantebarn, som jeg ikke vil påvirke til å banne selv. Er man voksen kan man bestemme selv, men jeg synes likevel man burde holde bannskapen til et minimum. Det hender derimot en sjelden gang i videoene mine at det glipper ut et ord som kanskje ikke burde sies, men dette er såpass sjeldent at jeg ikke orker å sensurere det. Selv om publikumet er ungt, så tror jeg ingen blir stort påvirket over å høre et stygt ord en gang imellom. Jeg er oppvokst med en familie som bannes som tømmermenn alle sammen, og det ble likevel folk av meg. Ofte ønsker jeg at jeg jeg slapp å tenke over språkbruken når jeg spiller inn, og at jeg bare kunne banne fritt. Men jeg føler at dette blir helt feil, og det forventes også av meg at jeg har et rent språk. Det er en uvane som jeg helst skulle vært uten. Jeg oppfordrer ingen barn til å banne. Men kommer det et banneord innimellom, vær så snill å ikke halshugg meg for det. Jeg er bare et menneske. Jeg har også blitt halshugd at folk fordi jeg sier "herregud" når jeg er oppgitt. Jeg får høre at jeg misbruker Guds navn osv. Jeg bruker det ordet når jeg er oppgitt, og dette har jeg gjort siden jeg var 4 år. Jeg har ingenting imot kristendommen, eller andre religioner (så lenge de ikke går ut over andre), og når jeg bruker dette ordet mener jeg ikke noe stygt med det. 

Problemstilling 2: Valg av spill.


Jeg liker en god del forskjellige spill, og jeg har lenge tenkt over hvordan jeg kan spille hvilket som helst spill på kanalen, og likevel være barnevennlig. For ærlig talt er jeg litt lei av å bare spille "barnevennlige" spill. Jeg har begynt med en Skyrim-serie, men i ettertid gikk det opp for meg at det faktisk var 18-årsgrense på det spillet, noe jeg synes er litt vel høyt. Jeg vil gjerne kunne velge serier ut ifra det jeg vil spille, og ikke bare ut ifra hva jeg "får lov" å spille inn fra. Dette vil jeg løse på en grei måte: Jeg blir å legge inn advarsler i spill som har stygt språk, vold eller voksne elementer, og hvordan aldersgrense spillet har, så har foreldre og seeren ansvaret for hva som kan sees. Jeg har full forståelse for at som foreldre er det vanskelig å ha kontroll på hva ungene ser på, men prøv å følg litt med. Også oppfordrer jeg alle de som ser på videoene mine, som er litt unge, om å spørre foreldre om lov til å se på, om dere ser aldersgrensen er høy. 

 

Problemstilling 3: Emner man kan skrive og snakke om.


Dette er litt vrient rett og slett. Jeg er en voksen person, og av og til har jeg jo lyst å snakke om ting barn kanskje ikke skal høre om. Jeg skriver jo en del om dyrevern for eksempel, men dette føler jeg er et tema som barn gjerne kan få vite litt om, og jeg passer på å aldri legge ut bilder som kan påvirke noen negativt. Når det har kommet til skriving, så har jeg delt det opp litt sånn at denne bloggen er barnevennlig, mens den andre bloggen min er litt mer voksen. Ikke at den er grotesk, pervers eller noe sånt, men litt mer voksen på den måten at jeg kan skrive litt mer fritt om samfunn og diverse synspunkt jeg har, og om temaer som barn og unge kanskje ikke finner så interessant. 

Når det kommer til hva man snakker om i videoer tror jeg at jeg blir å gjøre det på denne måten: Om det er et spill som inneholder narkotika, så blir jeg å merke den som at den har litt voksent innhold, og da kan jeg også snakke litt mer fritt om dette emnet, ettersom videoen alt er merket. Jeg blir ikke å snakke om noen voksne temaer på Hilduriania-serien min for eksempel. Nå må det sies at selv om en video er merket med voksent tema, så trenger det ikke å være så alvorlige ting det er snakk om, så man får bare bruke litt skjønn rett og slett. Det er jo ikke som at jeg sitter å fortelle historier om at jeg har brukt narkotika, og oppfordrer folk til å prøve det liksom. Jeg har for det første aldri prøvd narkotika og ville heller aldri oppfordret noen til å prøve det, da det er idiotisk og veldig skadelig. Men jeg får på den måten litt mer frihet, uten at jeg blir å misbruke denne friheten selvfølgelig. 

Konklusjon:

Jeg har bestandig synes at det å være en god rollemodell er viktig, og derfor har kanalen min alltid vært mest mulig barnevennlig. Selvfølgelig er jeg ikke perfekt, så noen stygge ord har forekommet, men jeg tror ikke noen har tatt skade av det. Etterhvert vil jeg begynne å spille spill med litt høyere aldersgrense, men de kommer til å bli godt merket, så jeg går ut ifra at det fremdeles vil gå fint. Kreativ frihet er viktig for meg, men samtidig er det også viktig at ting ikke går helt over kanten. Jeg vet mange andre norsk Youtubere banner og snakker om voksne ting av og til, og det må de jo nesten få lov til, men jeg vil ikke være en av de som spiller på bannskap for at folk skal synes det er gøy å se på mine videoer.

Jeg vet ikke om dette var et nødvendig skriveri, men jeg følte det var greit å ha dette skriftlig, i tilfelle foreldre lurer på hvem jeg er og om barna burde få se på kanalen min, så kan de bare google det liksom. Og lurer du på om du, eller barnet ditt burde se en video, så spør bare i kommentarfeltet, så svarer jeg.

 

Q: Har du spørsmål om dette?

Q: Synes du kanalen min er barnevennlig?

#youtube #barnevennlig #underholdning #hildur90 #mshildur90 2 kommentarer

Petter Hjelseth

25.06.2014 kl.08:05

Jeg synes alle videoene er barnevennlig jeg :D å det gjør ikke noe om du banner for de minste forstår det ikke :)

MsHildur90

25.06.2014 kl.10:47

Petter Hjelseth: Og om de forstår det, så tror jeg kanskje de likevel forstår at jeg ikke mener at de skal banne? Håper iallefall det :P

Skriv en ny kommentar

MsHildur90

Jeg er ei jente på 25 år, som i de siste årene har funnet ut at jeg egentlig er ganske nerdete. Jeg elsker dataspill og det er det jeg kommer til å vie bloggen til. Jeg vil også legge ut anbefalinger av film, bøker, tegneserier og selvfølgelig spill. Ellers er jeg glad i dyr, holder på med håndarbeid, hater gulrøtter (de er onde). Jeg har to youtubekanaler. MsHildur90 og Skammekroken. Ellers finner du også en del videoer fra meg på kanalen Addexio. Noe du lurer på så bare spør! mshildur90@hotmail.com.

hits