hits

Ny periode i norsk youtube? Splay vs. Nordic screens?


De siste månedene har noe skjedd innan i norsk youtube. Vi har fått partnerskap som faktisk fokuserer på norske youtubere, og som gir mye flere goder enn bare muligheten til å tjene penger på å lage videoer. På en side har vi Splay, som holder på i både Sverige, Danmark og Finland, samt Norge. På den andre siden har vi Nordic Screens, som er helt nyoppstartet her i Norge. Dette er helt nytt i Norge, om nå virker det som om de norske youtuberne altså blir delt opp i to partnerskap, som også som fungerer som sosiale samfunn. 

Dette er noe som både gjør meg glad, og bekymret. På en side åpner det opp for mer samarbeid med de man er i partnerskap med, og man får så mye mer ut av å være i et "lokalt" partnerskap enn et stort og ansiktsløst partnerskap. Men samtidig har vi jo allerede en del problemer i norsk youtube, når det kommer til oppførselen til youtubere mot andre som holder på med det samme som dem. Det at vi blir delt opp i to samfunn, gjør kanskje at noen vil ha enda en grunn til å være klysete og rake ned på andre. Kanskje vil ikke samarbeid over linjene til partnerskapene bli like enkelt lengre, pga konkurranseinstinkter og lojalitet. I Splay, som jeg er med i, er vi veldig strenge på at vi ikke skal rake ned på andre youtubere og partnerskap, og jeg vil tro det er det samme i Nordic Screens, men likevel er det mange youtubere som allerede oppfører seg ufint mot folk, som jeg alt har tatt opp i denne artikkelen. Så jeg er redd for at dette vil lage et skille i norsk youtube, hvor folk bare holder seg med de som er i samme partnerskap som dem selv, og kanskje automatisk begynner å tenke negativt om de som er på "den andre siden" av norsk youtube. Vet ikke helt hvorfor, men er litt den følelsen jeg allerede har fått om det som er på gang. Og derfor frykter jeg litt at det bare skal bli verre om vi ikke tar oss selv i nakkeskinnet allerede nå. 

Er det slik norsk youtube kommer til å bli? 

Hvordan folk som var med i partnerskapene var for meg var en viktig del i min avslutning om hvor jeg ville hen, ettersom det er noen youtubere jeg kanskje liker bedre og har mer lyst å jobbe med, men det betyr jo ikke at jeg ikke blir å samarbeide med folk fra Nordic Screens, ettersom det er mange gode youtubere der, og flere av dem er jeg venner med. 

Q: Hva tenker du om dette? Tror du det kommer til å bli et problem at de norske youtuberne er delt opp i to partnerskap/samfunn? Er konkurranseinstinktet til folk så sterkt at sunn fornuft bli uviktig? Eller tror du dette ikke blir et problem? Diskuter!

#youtube #norsk youtube #gamere #splay #nordicscreens #hildur90 #mshildur9010 kommentarer

Kim Køste (kosteofficial)

21.02.2015 kl.11:04

opplever det IKKE på samme måte som deg indet hele tatt! Alle jeg har snakket med i Nordic sier at mange av vennene dems er i Splay.. Og jeg selv begynner å få en del venner ikke bare i splay, men også andre nettverk, og er enda åpen for samarbeid på tvers av grensene. Det er jo bare gøy!!! Jeg tror at man ikke skal lage for store problemer av enkeltilfeller og melke en ku som allerede er tom :)!

Køste/Nordic Screens

Truls

21.02.2015 kl.11:15

NordicScreens Partner her :)

Jeg skal ikke snakke på veiene av NordicScreens, men en ting jeg VET er at vi ser på dette med samme øyne! Det er helt riktig at vi ikke er en "rival", men mer en kollega!

Jeg er for å bryte ned det folk tror om oss. Noen YouTubere er rasshøl. Det kan man ikke gjøre noe med akkurat, men vi andre vet godt at vi gjør akkurat det samme: Vi er den nye underholdningen i Norge! og derfor er det ingen hindring for meg å gjøre collabs med et annet nettverk :)

Legger til også at UnitedScreens får nå en avdeling i Norge snart, så da er det mer å velge mellom for nye youtubere :)

Ivar Steen-Johnsen

21.02.2015 kl.12:17

Hei Hildur,

Vi i Nordic Screens oppfordrer alle youtubere, uansett nettverk, til å "snakke hverandre opp", hjelpe hverandre og samarbeide. Vi skal ikke rakke ned på hverandre, eller være hovmodige på noen måte.

Det er bra med konkurranse mellom nettverkene. Høres kanskje ut som en floskel, men både Splay og United Screens og vi har faktisk et felles prosjekt i Norge: Det er å bygge et "torg" sammen, og gjøre det så stort og bra som mulig. Jeg har aldri vært på noe torg med bare en bod og tenkt at dette var kult, hit må jeg tilbake.

Gullsnutten er vårt initiativ, men handler jo ikke om Nordic Screens. Det handler om hele YouTube i Norge. Vi er veldig glade for at kåringen ble en fest for alle youtubere uansett nettverk, det setter fokus på "vårt felles torg".

Så min oppfordring er: Snakk hverandre opp, samarbeid på tvers av nettverkene, ikke rakk ned på andre. Det er supert å være stolt av eget nettverk og eget fellesskap - men BE LARGE. Og se positivt på at det er flere nettverk som konkurrerer om å tilbyr dere youtubere den backingen dere bør ha. Dette sier jeg internt i Nordic Screens, og jeg sier det her på bloggen din slik at alle kan se det.

Forresten: Det er konkurranse fra mange flere nettverk enn Splay og United. Mange norske youtubere sitter fremdeles i kontrakter med amerikanske, canadiske, engelske og tyske nettverk. Noen av disse nettverkene er kanskje litt ansiktsløse, og mange vil ha glede av nærmere kontakt med youtubere som er her i landet.

Vi gleder oss veldig til 2015 og alt det spennende som skal skje på og rundt YouTube i Norge.

mvh

Ivar Steen-Johnsen

Kanalansvarlig

Nordic Screens

Ivar@nordicscreens.no

MsHildur90

24.02.2015 kl.19:04

Ivar Steen: Hadde ikke forventet at dere som styrer i Nordic Screens oppfordrer til å være imot de i andre samfunn akkurat ;) Tror problemet ligger mer hva seerne tenker og gjør :) Ser jo ofte kommentarer fra folk som har "lojalitet" for et av samfunnene, og derfor får et negativt syn på de som ikke er med i det. Som du skriver må vi snakke opp hverandre og fortsette å samarbeide, og dette tror jeg etterhvert vil få seerne til å se at vi ikke er fiender, og at man kan like begge samfunnene. Grunnen til at jeg ikke nevner andre samfunn enn Splay og Nordic, er fordi det er disse to som er lokale, og er derfor mer synlig for de som ser på.

Takk for et godt og hyggelig svar :)

MsHildur90

24.02.2015 kl.19:12

Kim Køste (kosteofficial): Nå var dette innlegget skrevet med en gang nordic og splay kom på banen, og det inneholdt veldig mye synsing ut ifra hva jeg har sett i norsk youtube fra før av (som jeg tror jeg linket til i innlegget), så ja kanskje er det ikke slik. Men det er ofte jeg ser kommentarer hvor seerne har tatt "lojalitet" med et samfunn, og derfor raker ned på alt annet som har med det andre å gjøre. Tror det kanskje har blitt mindre med tiden, men det er enda et problem. Det er også mye annet stygt som skjer i norsk youtube, selv om jeg synes både Splay og Nordic Screens er flinke på å holde fokuset på godt innhold, og ikke å rake ned på noen andre youtubere. Har også fått flere fine kommentarer fra andre fra nordic screens, som viser at det også er folk med godt folkeskikk i norsk youtube ;) Så det er viktig å ikke ta alt under samme kam ;) Jeg er jo med i Splay, men jeg har jo også venner i nordic screens, så akkurat det med at folk ikke spiller inn med de i andre samfunn tror jeg ikke er et stort problem ;) Vi får bare fortsette å være hyggelige med andre "over grensen", så vil nok bråket mellom seerne jevne seg ut etterhvert.

MsHildur90

24.02.2015 kl.19:14

Truls: Ja absolutt, jeg har aldri trodd at Nordic Screens var ute etter å ødelegge for Splay, eller omvendt for den del :P Tror det er mer seerne som skaper problem med sine "lojaliteter", men håper jo at det vil forsvinne etterhvert ;)

Mathias Andreassen

20.06.2015 kl.16:03

Hei Hilde... Nordic Screens/ Nordic Open og Splay er nesten samme ting bare at de jobber forskjellig, og jeg kan ikke si at det er noe forskjellsbehandling i de forskjellige partnerskapene men at de kommer til å konkurrere i toppen på hvem som er best det vet jeg ikke for jeg kom nylig inn i dette samfunnet og jeg har lært mye på den korte tiden av Ivar og alle de andre i Nordic Screens og det er veldig gøy, men Splay er ikke det der man må bli invitert til? Hilsen Mathias Andreassen -Nordic Open

MsHildur90

22.06.2015 kl.16:32

Mathias Andreassen: Hei hei! Ja jeg er helt enig med dem der. Tror mange kanskje misforstår dette innlegget her :P Du kan søke for å bli med i Splay, men selvfølgelig må man ha en seriøs kanal for å kunne være med :) Flott at du lærer mye av å være med i NS :)

Casper

12.07.2017 kl.02:11

Splay der er det beste så ikke si at nordic screens vs splay dere er best håper jeg kan komme inn i nettverket en dag hilsen Caspo Plays/Casper

MsHildur90

02.02.2018 kl.15:04

Casper: Poenget med innlegget er mer at jeg ikke vil at vi skal tenke at Splay er imot Nordic Screens og motsatt, men at uansett hvilke nettverk man er del av så kan man godt samarbeide med folk som ikke er i samme nettverk :) I begynnelsen så jeg så mye kommentarer som kranglet om hvilke nettverk var kulest og best, og det var litt bekymringsverdig, for Norsk Youtube er stort nok til at vi kan ha to nettverk ;) Håper du kommer deg inn på Splay en gang :)

Skriv en ny kommentar

MsHildur90

Jeg er en norsk youtuber og gamer. Jeg elsker dataspill og det er det jeg kommer til å vie mesteparten av bloggen til. Ellers kan det komme innlegg som omhandler Youtube, internett, og andre nerdete ting! Ellers er jeg glad i dyr, holder på med håndarbeid, hater gulrøtter (de er onde). Jeg har to youtubekanaler. MsHildur90 og Skammekroken. Noe du lurer på så bare spør!