Foreldre, engasjer dere i barnas spill!


Jeg skulle ønske at alle foreldre ga litt mer innsats og satt seg inn i hva barnet har lyst til å spille, og at de hadde hatt et så godt forhold til barnet at den spør om lov først, og respekterer om foreldrene sier nei. Heldigvis er det en del foreldre som gjør undersøkelser av spill, og som har fått til barn som takler å høre nei, så det er absolutt ikke alle det er snakk om. Ettersom jeg jobber på en del servere, og også holder på med Youtube, har jeg veldig mye kontakt med barn, og ofte får jeg høre "når jeg blir så og så gammel, da får jeg lov å kjøpe meg GTA!", og det synes jeg er flott! Barn som er smarte nok til å forstå at de må vente, og foreldre som har satt seg inn i ting isteden for å si ja uten å vite hva de sier ja til. (Bilde lånt av: g33kwatch.com)

Men mange ganger ser man dessverre at små barn spiller spill de absolutt ikke burde fått lov å spille. Spill som er ekstremt voldelige og som har 18-årsgrense er ikke laget for barn, og da burde heller ikke barn spille det. Aldersgrenser er en god retningslinje på hvor gammelt et barn burde være for å få spille de ulike spillene, og burde derfor ikke ignoreres helt. Ofte trenger man ikke være 18 for å kunne spille et spill med 18-årsgrense, og man må selv bestemme om barnet sitt er voksent nok til å takle spillet. En unge på 14 kan jo ganske voksen i hue av seg, og da kanskje foreldrene synes det går greit, og det kan man respektere. Men når barn på 8 år får lov å spille GTA da lurer jeg litt på hva foreldrene tenkte. Mest sannsynlig har de ikke orket å satt seg inn i spillet før de sa ja. 

Spill er ikke bare for barn, og det må man også huske på når man kjøper spill til barna. Et barn på 8 har kanskje ikke godt av å spille voldelige og voksne spill, selv om de selvfølgelig ikke blir mordere av å spille voksne spill (som mange kanskje tror). Det er ikke slik at folk blir mordere av spill, det er fordi de er syke i hodet at de blir mordere, noe som er vanskelig å oppdage og å gjøre noe med, og da er det ofte de synlige "bivirkningene" som media retter sin oppmerksomhet på. 

(Bildet lånt fra: telegraph.co.uk)

Et barn kan bli påvirket av å oppleve spill, filmer osv det er for ungt for å forstå, og kan bli påvirket på veldig mange forskjellige måter. Jeg fikk ikke se skumle filmer og spille skumle spill når jeg var et barn, men jeg vet jeg brukte i sniklese en tegneserie som het Conan, som det var 18-årsgrense på. Det var både grafisk vold, samt litt seksuelt innhold, og et par av historiene har brent seg fast i hjernen min, ettersom jeg ble så sjokkert av det som barn. Det er jo ikke akkurat snakk om noen varig "skade", men det var jo ting jeg ikke forsto og lurte på, men som jeg ikke kunne spørre om ettersom jeg viste jeg ikke skulle lest det.

Spill synes jeg det er enda viktigere å ha kontroll på, ettersom man opplever det på en mye sterkere måte en bøker og filmer. Man er på en måte "inni" spillet, og styrer ofte karakterer, og på den måten blir opplevelsene mye nærmere. 

Jeg tror iallefall at det at foreldrene involverer seg er bare positivt. Det gjør at de har bedre kontroll på hva barnet utsettes for, det gir et bedre forhold mellom foreldre og barn, og det kan også skape bedre spillglede for barnet (og kanskje til og med foreldrene).

#spill #gaming #gamer #foreldre #barn #synspunkt #tanker #hildur90 #mshildur90Én kommentar

militaten

15.06.2015 kl.11:43

statetsikk viser at det er unger (11-15) som spiller cod serien og voksene (25-30) spiller super mario, splatoon og sånne spill ;) med andre ord. unger vil vokse opp og vise at de er voksene men voksene vil kose seg med spillene og være unge å lekende igjen ;) jeg er enig med deg Hilde, voksende bør ta en titt på hva ungene spiller. Når de må være med for at ungene skal få kjøpe spille bør det ringe en bjelle. gta er ikke et bilspill og cod er ikke et historie spill (som noen foreldre tror forde de ikke har satt seg inn i spille men hørt på ungene sine)

Skriv en ny kommentar

MsHildur90

Jeg er ei jente på 26 år, som i de siste årene har funnet ut at jeg egentlig er ganske nerdete. Jeg elsker dataspill og det er det jeg kommer til å vie bloggen til. Jeg vil også legge ut anbefalinger av film, bøker, tegneserier og selvfølgelig spill. Ellers er jeg glad i dyr, holder på med håndarbeid, hater gulrøtter (de er onde). Jeg har to youtubekanaler. MsHildur90 og Skammekroken. Noe du lurer på så bare spør! mshildur90@hotmail.com.

hits