Youtube: Sponsing og produktplassering.


Mange youtubere blir beregnet som såkalte "sell-outs" om de begynner å bli populær, og tjener penger på videoene sine. Får du en sponsor, så har du plutselig solgt deg selv, sjelen din, og fortjener ikke å tjene penger på kanalen din lengre. Mange abonnenter blir faktisk så sinte over videoer som er sponset, at en youtuber faktisk har tjent penger, at de slutter å se på kanalen. 

Personlig tror jeg det henger mye sammen med sjalusi, som jeg sa i artikkelen "Hater for å hate". Det er ikke sjalusi som går direkte på personen, men det at du vil ha det den har fått. Suksess og sponsing, for en jobb som virker veldig lett. Jeg har litt erfaring med Youtube, og jeg vil si at det ikke er så lett som det virker. Mange timer går til innspilling, redigering, opplastning, for å ikke nevne idemyldring og tenking. Jeg tenker MYE på youtube. For eksempel: hvordan jeg skal gjøre ting, hvordan serier jeg burde avslutte, hvordan jeg enklere skal få ut innhold på mitt elendige nett, om jeg skal satse på youtube eller ikke.

Men, når det kommer til sponsing, og salg av ting, må youtubere være forsiktige. Man skal selvfølgelig få benytte seg av sponsing, og man skal selvfølgelig få selge ting, for det er en fin ekstra inntektskilde, for de fleste blir jo ikke akkurat rik av å jobbe med youtube. Men, man må være forsiktig så man ikke overdriver, og på den måten gjør seere som elsker kanalen irritert. Jeg ser på en kanal som heter Good Mytichal Morning. Jeg elsker den kanalen. De legger ut en video hver ukedag, samt ekstra videoer på et par andre kanaler de har. Det er to voksne menn, som snakker om ulike temaer, har konkurranser med hverandre, og mye slik. Det er en gøy og interessant kanal. De har ofte blitt sponset og har også solgt en god del ulike produkter. Men dette har tatt opp så lite tid på kanalene, at jeg har egentlig ikke brydd meg noe særlig om det, for jeg vet jo det er en flott ekstrainntekt, og også var det ikke så dominerende at det gjorde så mye. Det forandret ikke innholdet i videoene liksom.

Men de siste ukene har det blitt veldig mye prat om ulike produkter, hvor det har gått med flere videoer bare til å snakke om de ulike produktene de har laget, og det blir nevnt i hver video. Og jeg kjenner at jeg begynner å gå lei. Jeg bryr meg ikke om de selger lipbalm, skjeggolje og mobilapper, jeg ser på videoene pga innholdet, ikke produktene. En liten link til salgssiden, en rask setning om å sjekke det ut, eller bare ha produktene på bordet eller i bakgrunn, har vært mer enn nok. Ikke flere minutter i allerede korte videoer angående produkter. Og hvor mange videoer skal de bruke på å vise fram appen de har vært med å lage? Det er en app som stiller deg spørsmål, hvor du kan kjøpe tilgang til spørsmål om ulike youtubere, så det er ikke akkurat som at det er en veldig komplisert app heller.

Jeg ser i kommentarfeltet at mange seere begynner å bli lei dette, og jeg er selv lei. Så som youtuber har jeg lært noe av dette. Selg gjerne produkter, men ikke fokuser på å bare selge produkter. De som ser på dine videoer ser på de fordi de liker innholdet, og følelsen det innholdet gir dem, så det å fokusere mer på produkter, enn innholdet, er det samme som å slutte å fokusere på at seerne skal like videoene du lager. Det må ikke bli så mye at seerne føler produkter og sponsing tar over kanalen. Det må en fin balanse til, rett og slett.

Q: Hva tenker du om dette emnet?

 

Minner om spørreundersøkelsen jeg har gående: https://no.surveymonkey.com/r/BR8JNLZ Tar maks 2 minutt å svare.

 

#youtube #yt #rhettandlink #rhett&link #sponsing #produktplassering #sellouts #sjalusi  #selgdinsjel4 kommentarer

militaten

16.11.2015 kl.18:23

jeg tenker. så lenge noen tjener penger på noe de bruker tid på og ikke lurer folk så kan folk få tjene penger på hva de vil så lenge ingen blir lurt eller plager folk ;)

MsHildur90

16.11.2015 kl.18:45

militaten: Joda, men hvor går grensen? Reklamen skal jo ikke ta over videoen liksom :P

militaten

16.11.2015 kl.19:19

ja, det er for mye reklame nå ;) men jeg er villig til og betale 50kr i månen for og slippe det :P de som gjør det på heltid må få kunne leve av dette ;) nå har de vel 1 reklame pr 5 video eller noe sånt. men du som laster opp videoene kan skru av dette ;)

MsHildur90

16.11.2015 kl.22:17

militaten: Handler om reklame i selve videoen, ikke youtubereklamen :P

Skriv en ny kommentar

MsHildur90

Jeg er ei jente på 26 år, som i de siste årene har funnet ut at jeg egentlig er ganske nerdete. Jeg elsker dataspill og det er det jeg kommer til å vie bloggen til. Jeg vil også legge ut anbefalinger av film, bøker, tegneserier og selvfølgelig spill. Ellers er jeg glad i dyr, holder på med håndarbeid, hater gulrøtter (de er onde). Jeg har to youtubekanaler. MsHildur90 og Skammekroken. Noe du lurer på så bare spør! mshildur90@hotmail.com.

hits